Avgörande i B-pojk 99 grupp 4

IFK Skövde HK – Alingsås HK 16-6 (8-3)

Båda lagen har fortfarande en chans att komma tvåa i gruppen, men för Skövdes del handlar det om mer än en seger i så fall, även målskillnaden måste fixas till ordentligt. Utöver det egna matchresultatet så är båda lagen beroende av sista matchen i gruppspelet mellan Åhus och Önnered, där Åhus måste vinna för att resultatet i den här matchen ska ha någon som helst betydelse i fördelningen av A o B slutspelsplatserna.

Skövde ångar på i matchinledningen och leder med 6-1 efter 6 minuter, ingen tvekan om hemmaspelarnas inställning och motivation. Spelet är sig likt halvleken ut: Skövde för spelet och Alingsås har svårt att komma till effektiva avslut och när man lyckas i spelet står oftast Skövde målvakten i vägen. Halvtids siffrorna 8-3 talar sitt tydliga språk. Just nu har Skövde bytt plats med Alingsås och tagit över tredje platsen i den haltande tabellen.

3 minuter in i andra har Skövde utökat ledningen till 10-3 och nu har även Önnered fått ge sig då målskillnaden talar till Skövdes fördel.

Som vanligt är det mycket nerver i dallring i de sista gruppspelsmatcherna då allt ska avgöras och minsta misstag kan få ”ödesdigra” konsekvenser.

Skövde fortsätter på den inslagna vägen, med två minuter kvar av matchen är ställningen 15-4 i Skövdes favör. Slutresultatet skrivs till 16-6 och nu blir det en spänd väntan för hemmaspelarna då deras placering i gruppen avgörs i den kommande matchen som spelas i Arena B. Vid Åhus seger bär det av till A-slutspel som tvåa i gruppen, vinner Önnered eller att matchen slutar lika blir det en tredje plats och B-slutspel som väntar för Skövde.

Önnereds HK 2 - Åhus Handboll 8-16 (7-8)

Intressant inledning på matchen, 1-1 efter 2.30 och två lag som spelar extremt utgrupperade försvarsspel. Önnered spelar i princip 3-2-1 och Åhus 3-3, spännande med offensiva försvar som inbjuder till individuella prestationer och snabba beslut från anfallande lag.

Lagen följs åt i matchen, efter 8 minuter är ställningen 6 lika, i halvtid är det ett överläge för Åhus med en boll 7-8. Läget i gruppen just nu är Åhus och Skövde till A-slutspel, Önnered och Alingsås till B. 12 minuter återstår av matchen så än är inga placeringar klara, mycket kan hända.

Åhus tar ett litet grepp direkt i andra halvlek och går ifrån till 7-11 med tre minuter spelade. Detta till Skövde spelarnas stora förtjusning på läktaren.

Åhus verkar ha punkterat matchen då de leder med sex bollar med sju minuter kvar att spela, Önnereds spelare hänger med huvudena och spelar lite uppgivet just nu.

Åhus 3-3 försvar firar stora triumfer då man gång på gång fångar upp Önnereds anfallsförsök.

Två minuter kvar och matchen kommer att sluta i Åhus favör, ledningen med sju bollar är naturligtvis inte möjligt att hämta upp för Önnered. Åhus vinner tills slut med siffrorna 16-8 och vinner gruppen obesegrade. Till A-slutspelet tar man med sig IFK Skövde HK. Önnereds HK 2 och Alingsås HK går till B-slutspel.

Åhus kommer med stor sannolikhet att ställa till det för fler lag när slutspelet drar igång, deras försvarsspel kompletterat med deras snabba och rörliga spel i anfall kommer att skörda ytterligare framgång, vi får se hur långt det räcker.

Kenth Rudh