Betraktelser från läktaren lördag morgon

Sitter strategiskt placerad på VIP läktaren i Arena Skövde, med utsikt över två matcher samtidigt. I Arena A är det IF Guif 2 som möter H 43 Lund 2 i B-pojk 00. Arena B bjuder på A-pojk match mellan IFK Skövde HK 1 och Norska Fjellhammer IL.

I A-hallen skaffar sig Guif ett tidigt överläge och kontrollerar matchen ganska markant. Halvtidsresultatet talar sitt tydliga språk då Guif leder med 7-3.

B-hallen bjuder på ett fartfyllt spel från båda lagen, men det är norrmännen som svarar för finesserna. Det kombinerat med ett effektivt försvarsspel bäddar för en ledning med tre bollar i halvtid.

Två minuters taktiksnack i paus för att rätta till lite brister, eller förstärka framgången. Man kan se det från vilket håll man vill, ledarna tror säkert att de kan förändra spelet med några ord i halvtidsvilan. Jag tror att påverkan från bänken är minimal, det handlar i mångt och mycket om spelarnas inställning till det som händer på planen.

Guif spelarna fortsätter att producera på plan A och leder med fyra bollar efter fem minuter i andra halvlek. Vid slutsignalen så står Guif som segrare med 17-5. Inga ledsna miner från H 43 grabbarna, alla tackat varandra för matchen och drar vidare mot nästa match.

På plan B håller Fjellhammer sin tre måls ledning, detta samtidigt som intensiteten har gått ner något i spelet, IFK spelarna kör sitt spel och försöker att hålla de snabba norrmännen borta från hemmamålet. Med fyra minuter kvar av matchen är det lika läge 10-10 och Fjellhammer har lite svårt att få tag på hemmalagets spelare i sitt försvar. Detta resulterar i två utvisningar för norrmännen som skapar luckor i deras försvar. Med två minuter kvar står det 11-11 på resultattavlan och det är spänt på planen. 1.30 kvar och Fjellhammers högernia dunkar in ett skott i närmaste krysset. IFK:s dito svarar och vi har ett lika läge med 45 sekunder kvar. Fjellhammers mittnia går på genombrott och ger åter sitt lag ledningen, ett mål som avgör matchen och ger norrmännen segern med ett måls marginal, 12-13 står det på resultattavlan vid slutsignalen. Den här tidiga gruppfinalen ger nog en fingervisning om två lag som låter tala om sig i slutspelet.

Två matcher som präglades av engagerat och bra ledarskap, känns bra som gammal ledare att se den positiva ledarstilen som ger spelarna stöttning och inte stjälpning. Ros ger alltid bättre resultat än ris när det handlar om ungdomshandboll, gäller nog även seniorhandboll om man tänker efter.

Kenth Rudh