Försvarskampen mellan Danmark och Sverige

Semifinal Herr-Elit: Redbergslid IK – Århus Håndbold

I semifinalen i årets Elitjuniorturnering stod den ena mellan IFK Ystad och LUGI HF, men den jag har kollat på var mellan Redbergslid IK och Århus Håndbold från Danmark. På förhand kändes det som en väldigt jämn tillställning och de som kollade på matchen kan nog instämma i att så blev också fallet.

Matchen började inte helt oväntat ganska trevande och båda lagen såg ut att förstå att det närmade sig titeln. Mycket stod på spel och det var kampen som präglade inledningen. Första målet kom efter dryga 2 minuter av RIK efter ett straffkast. Efter det så fortsatte det med att Århus fortsatte spela väldigt hårt försvarsspel och RIK hade problem, men Danskarna hade svårt att få in bollen på en mycket bra spelande målvakt i RIK målet så lagen följs åt. Efter ungefär åtta och en halvminut så gör RIK:s målvakt en riktigt vacker räddning när han är på väg mot bortre och vänder i luften. Kändes som det skulle tända RIK ordentligen men Århus försvarsspel fortsätter sätta käppar i hjulet och lagen fortsätter spela jämnt. Första tvåmålsledningen kommer efter 15 minuter när Århus går upp till 4-6 som också blev 4-7 innan RIK rycker upp sig innan paus och gör två snabba så ställningen i paus blir 6-7. Första halvlek har präglats av mycket bra försvar av båda lagen och lite snabba och småslarviga anfall och två väldigt bra målvakter. Känslan är att det är någon av målvakterna som kommer avgöra det här.

Andra halvlek börjar ungefär som den första. Århus startar en man mindre och väljer att ta ut sin målvakt i anfallsspelet för att spela lika många. En spännande taktik från deras duktiga tränare Jesper Houmark, tyvärr så funkar det inte som de önskar men de fortsätter ändå med samma taktik för att vara en man mer i anfallet efter utvisningen och det resulterar i att RIK kan gå ifatt och förbi till 10-8. Redbergslid hade kunnat gå ifrån ytterligare om de inte hade slarvat till det i anfallen och Århus håller matchen jämn genom sitt fortsatt väldigt bra försvarsspel och mycket bra målvaktsspel. Nikolaj Laesö i Århus börjar kliva fram och visa hjärta och ledarskap och får igång hela laget som lyckas gå förbi och RIK tar time-out med 2,30 kvar av matchen men ett misslyckat anfall gör att Århus gör 12-14 med 1.20 kvar av matchen genom just Nikolaj Laesö och jag tror att matchen är klar. Det tycker inte Redbergslid att matchen är och gör mål omgående. Danskarna går till anfall för att avgöra matchen men med 15 sekunder kvar blir det ett tekniskt fel och RIK kan anfalla och Århus försvaret stoppar RIK spelaren för hårt och det blir frikast och två minuter precis på klockan och det är bara ett frikast kvar. Vi som håller IFK Skövde kärt kommer ihåg att det är inte omöjligt att göra mål på frikast efter en bitter förlust för att par år sedan mot Hammarby och RIK:s Robin Strand kände att det här ska gå bra. Ställer upp och viker sig åt vänster förbi Århus mur och skjuter rakt upp i vänster kryss. Matchen slutar 14 lika och förlängning i 5 minuter väntar.

En mycket spännande och stentuff match ska avgöras på förlängning, Redbergslid vinner lottningen och spelar en man mer. Det märks att det är ännu mer nerver nu när förlängningen startar för RIK börjar med att passa bort bollen och Århus fortsätter med att göra ett tekniskt fel. RIK lyckas göra mål och sedan gör målvakten i RIK två riktigt bra räddningar och RIK rycker ifrån och matchen börjar se smått avgjord ut. Århus gör matchen jämn igen och spänningen fortsätter. Danskarnas kämpaglöd ska dock få ett slut när RIKs William Ring från högerkanten gör två snabba mål och ställningen är 19-16 och nu är matchen helt avgjord men RIK gör ett mål till genom högerkanten och slutresultatet skrivs till 20-16. Matchvinnare i RIK måste ändå bli målvakten Tobias Thulin efter en mycket väl genomförd match. William Ring för sina tre mål i slutet av förlängningen och Robin Strand var mycket bra matchen igenom. En mycket bra och underhållande match är över och RIK står som segrare, Danskarna från Århus ska hålla huvudet högt efter en väldigt bra kamp. Grattis Redbergslid till finalplatsen och lycka till senare idag.

Jens Carlson