IFK Skövde HK vinner Final AP

Ett ”Elitseriederby” som inledningsvis bjöd på tuff och jämn handboll, ganska snart fick dock Skövde ett övertag i matchen som man sen aldrig släppte. Alingsås var på efterkälken och kunde aldrig hota Skövdes seger.

Mycket hårt och tufft spel inledningsvis i den här finalen, men mycket annat är inte att vänta när vi har kommit upp på den här nivån. Dock kan det ibland bli lite väl tufft och då får man uppsöka botbänken, vilket blev fallet för Alingsås efter 3 minuter. Fem minuter spelad och det står 4-1 på resultattavlan i Skövdes favör. Alingsåsförsvaret hinner inte med när Skövde killarna stegar förbi, märks tydligt när Fredrik Hellichius vräker sig fram och gör 5-1 efter sex minuter. 10 minuter spelade och Skövde har en trygg 5-2 ledning som Jacob Broborg utökar till 6-2 från sin linjeposition. Fyra minuter kvar av halvleken och Alingsås ende målskytt Benjamin Helander reducerar till 6-3 och 6-4. Skövde ser faran och med två snabba mål Fredrik Hellichius och William Kangas är ordningen återställd och Skövde leder med 8-4. Benjamin Helander fortsätter sin vana trogen och reducerar till 8-5 med sitt femte mål som också blir halvtidsresultatet.

Ska Alingsås vara med och slåss om segern måste man ta fram fler målskyttar än Benjamin Helander.

Andra halvlek startar i ett ruskigt tempo målmässigt, knappt två minuter spelade och vi har redan 10-7 på tavlan och Alingsås har fått igång fler målskyttar, vilket är en nödvändighet. Fem minuter in i halvleken har vi fortfarande en tre måls ledning för Skövde med 11-8 på tavlan. Nio minuter spelade och William Kangas ser till att Skövdes ledning är tre bollar när han gör mål på ett genombrott. Händer mycket nu när matchen ska avgöras: mål för båda lagen och utvisning på Skövdespelare, 13-10 med fyra minuter kvar av matchen. Benjamin Helander reducerar med sitt sjätte mål, 13-11 efter 12.30. William Kangas ser åter till att Skövdes ledning är intakt, albin Rosen sätter 15-11 och Filip Johansson sätter spiken i kistan när han sätter 16.11 på straff med minuten kvar. Alingsås Oscar Johansson fastställer slutresulatet till 16-12. Skövde vinner finalen för A-pojkar.

I Alingsås måste Benjamin Helander skrivas upp, utan honom hade Alingsås varit helt utspelade i första halvlek. I Skövde finns det många potentiella matchvinnare, men utan sin målvakt Petter Andersson hade segern varit oerhört mycket svårare att bärga, han agerar med ett lugn i målet som ger säkerhet åt försvararna i sitt arbete.

IFK Skövde HK 1 – Alingsås HK 1 16 - 12 (8-5)

Målskyttar

Skövde: Fredrik Hellichius 4, William Kangas 4, Pontus Andersson 2, Jacob Broborg 2, Albin Rosen 2, Albin Blomfeldt 1, Filip Johansson 1.

Alingsås: Benjamin Helander 6, Hampus Björkdahl 2, Erik Andreasson 1, Arvid Granath 1, Oscar Jansson 1, Gunnar Bodin 1.

Kenth Rudh