Juniorsemi mellan IFK Ystad och Lugi HF

Ett klassiskt Skånederby i Juniorsemifinalen som spelas i Arena A, två lag som bör känna varandra ganska väl. Vi får se vem som drar mest fördel av detta faktum och går till final.

Ystad startar bäst och leder tillställningen med 5-1 efter 4 minuter, det ser ut som Ystad vill stänga matchen direkt. Det vill nog till att Lugi taggar upp ordentligt om det ska bli något annat än förlust i den här matchen.

Matchbilden ändras något en bit in i halvleken, Lugispelarna börjar ta för sig lite mer och det blir trångt för Ystad, ställningen 10-8 med sex minuter kvar till paus. Trots Lugis ökade intensitet så drygar Ystad ut sin ledning och går till halvtidsvila i ledning med 14-11.

Tyvärr för Lugi så startar man andra med att bränna en straff, något man inte har råd med i jakten på finalplatsen. Att dessutom bli avblåst för passivt spel i första anfallet och direkt bli ”straffade” med ett Ystad mål på kontring, stärker inte självförtroendet. Ystads utvisning och ett snabb Lugi mål fram till ställningen 15-12 kanske kan gjuta lite mod i spelet. Det går fort i handboll 16-15 på resultattavlan och Lugi har gjort match av det hela, tyvärr åker man på en utvisning i samband med Ystads 17-15 mål. Kvalificerad räddning av Lugis målvakt följt av ett akrobatiskt nummer av högsta klass från linjespelaren ger 17-16, bollstöld och kontring med 17-17 som resultat och plötsligt är det nerv i matchen.

Med 10 minuter kvar så är matchen helt jämn, Ystads dominans tidigt i matchen har kommit av sig och Lugispelarna tillåts briljera och vi har ett lika läge 18-18.

Ett litet Ystads ryck med sju minuter kvar ger en två måls ledning vid ställningen 21-19.

Matchen inne i ett avgörande läge, 16.20 på matchuret och ställningen är 22-22.

23-23 med en minut kvar att spela, Ystad i bollinnehav som gör 24-23 med 25 sekunder kvar. Lugi tar timeout och startar spelet med en västspelare, sju utespelare ingen målvakt i Lugis mål.

Ystad vinner med uddamålet och slutsiffrorna skrivs till 24-23 efter ledning med 14-11 i halvlek.

IFK Ystad spelar final kl 13:45

Kenth Rudh