Betraktelser från läktaren fredag em

Sätter mig på min skrivarplats uppe på VIP läktaren för att börja mitt funktionärsuppdrag under den 38:e Skadevi Cup helgen för min del. Den uppmärksamme kan snabbt konstatera att jag har lite historia med mig i bagaget då jag faktiskt har varit med och jobbat under samtliga genomförda turneringar.

Är det någon skillnad kan man undra, ja naturligtvis vad det gäller arrangemanget och allt runt omkring så är det ljusår från det som var när vi startade. Då fanns inga mobiltelefoner eller Internet, en app var möjligtvis en förkortning på någon konstig apparat som gjorde mekaniska saker. Fortfarande spelade vi vinylskivor och så hade det kommit något konstigt som hette fax där man kunde sända skriven text till någon annan som hade en fax och det gick över det analoga telefonnätet, fantastiskt.

Men det som är viktigt med Skadevi Cup är kärnan i alltihop: ungdomar som spelar handboll och har roligt och som kan ta en förlust med en tår i ögat, men som umgås och har roligt med sina med o motspelare. Otaliga är de kontakter som har tagits under cuperna, både mellan spelare och ledare från vitt skilda delar av landet, ja även från våra grannländer.

Sitter och tittar på ett ”Elitseriederby” av lokal karaktär. I A-pojk klassen möts IFK Skövde HK 1 och Alingsås HK 1 och det står 9-4 i halvlek i Skövdes favör. Tittar ner mot bänkarna där taktiken dras upp för andra halvlek och kan inte se några ”gamnackar” på Alingsåsspelarna, Skövde killarna ser sammanbitna ut och förstår garanterat att inga matcher är vunna i pausvilan. Mycket riktigt, med 7 minuter kvar av matchen har Alingsås reducerat och det står 11-9 på tavlan. Inga resultat är givna på förhand i idrottens värld. Matchen får ett oerhört dramatiskt avslut, 13 lika på resultattavlan och straff till Skövde i må. Alingsås har sista anfallet med frikast med 2 sekunder kvar, avslutet fastnar i täcket och Skövde står som segrare med en boll.

Tittar jag åt höger ner på plan B så ser jag en match i B flickor 00 mellan VästeråsIrsta HF 1 och HK Country, en jämn tillställning med 3-2 på resultattavlan i VästeråsIrstas favör. Fem minuter in i andra halvan har Country gått upp och leder med en boll, 4-6 på tavlan. Även här står det klart att inga matcher är vunna i paus. Country tjejerna håller avståndet matchen ut och går segrande ur striden med tre bollar.

Vi får ändå hoppas och tro att alla som lämnar Skövde efter helgens Skadevi Cup åker hem med ett leende på läpparna och har goda minnen i bagaget. Kanske att man har hittat vänner för livet, kanske tom att spirande små kärlekshistorier har fått sin början. Kanske inte bara kärleken till handbollen…..

Kenth Rudh