Bosses långa resa med Skadevi Cup

Det var i källaren i Skövde gamla idrottshall som idén om en handbollscup föddes. Ett gäng blåvita själar satt och spånade om att arrangera en årlig turnering för ungdomar.

En av dessa var Bosse ”Lång” Andersson. När Skadevi Cup i handboll nu arrangeras för 38:e gången är Bosse, som klubbchef i IFK Skövde Handboll, ytterst ansvarig för cupen.

- Det har varit en fantastisk resa, från de första stapplande stegen till en av landets mest respekterade ungdomsturneringar, säger Bosse.

Att Skadevi Cup är vida känd fick Bosse ett bevis för härom dagen. Han pratade då med Ljubomir Vranjes, göteborgaren som är huvudtränare i den tyska storklubben SG Flensburg-Handewitt.

- Det första Ljubomir frågade om var hur det går med Skadevi Cup. Jag tror Ljubomir var med i Skadevi när han spelade i Kortedala. Senast jag träffade Magnus Wislander fick jag samma fråga. Detta visar hur djupt förankrad vår turnering är, säger Bosse.

För klubben betyder Skadevi Cup oerhört mycket. Bosse berättar att den är IFK Skövdes största enskilda inkomstkälla. Och inte bara det, PR-värdet är också viktigt. Men även för Skövde kommun är betydelsen mycket stor.

- Varumärket Skadevi är oerhört starkt som verkligen har satt Skövde på kartan. När cupen arrangeras fylls ju hela stan av spelare, ledare, föräldrar och andra intresserade. Dessa spenderar många miljoner kronor när de är här. De turistekonomiska effekterna, som det heter nu för tiden, kan inte underskattas, säger Bosse.

Förberedelserna är i full gång. Kansliet börjar fyllas med material som skall användas under cupdagarna. Mötena avlöser varandra. Skadevi Cups organisation är väl inoljad.

- Vi har många ideella krafter som jobbar med cupen, det är jag både stolt och tacksam över, säger Bosse.

Drygt 300 lag skall vara med i år. Särskilt många fler lag kan inte Skadevi Cup härbärgera.

- Vi vill inte tumma på kvalitén. Vi har helt enkelt inte fler hallar att tillgå. Skall vi växa ytterligare så måste vi förlägga matcher i Skara och Falköping, och då blir resorna lite väl långa för vissa lag, säger Bosse.

Redan nu används Idrottshallen i Tibro. Varnhem och Stenstorp är andra spelplatser som kan bli aktuella.

Själv har Bosse aldrig spelat i Skadevi Cup. Däremot har han varit med som ledare.

- Jag var ledare för 67-orna med Jakob Thurin och Fredrik ”Frille” Andersson och det gänget. Vi vann cupen både i handboll och i fotboll, säger Bosse.

IFK:s klubbchef hoppas på ”hemmasegrar” även i år. IFK Skövde har just nu några mycket starka ungdomskullar.

- Just nu är vi inne i ett fint flyt när det gäller ungdomarna. Vi har haft tur med att få fram bra ledare, säger Bosse.

A-pojkarna är IFK:s största hopp i årets turnering.

- Där har vi en mycket stark kull som tillhör de bästa i landet. Självklart är det roligt varje gång IFK Skövde vinner en klass men viktigast av allt är att alla våra gäster trivs när de kommer hit, säger Bosse.

När väl Skadevi Cup är igång försöker Bosse att hålla armlängds lucka till de som ”sköter” cupen även om han har ”jour dygnet runt” som Bosse själv uttrycker det.

- Jag är beredd att hoppa in där det behövs men helst vill jag åka omkring och vara en ambassadör för klubben och för Skadevi Cup. Jag vill hälsa på våra gäster, prata med våra funktionärer och andra personer som är viktiga för oss, säger Bosse.

Funktionärer är naturligtvis en väsentlig del i det här sammanhanget. För IFK-ungdomarnas föräldrar blir det några intensiva dygn, i hallar och i skolorna där lagen bor.

- Alla föräldrar är medvetna om villkoren för att deras barn skall kunna vara med och spela i IFK Skövde. De flesta av föräldrarna känner också en stor stolthet att få vara med och jobba med Skadevi Cup.

Till sist: Många ställer frågan varför turneringen heter Skadevi Cup.

- När vi satt och spånade ville vi ha ett namn med anknytning till Skövde. Vi frågade historieprofessorn Gunnar Linde om Skadevi var det gamla namnet för Skövde. Han var inte helt säker, men nästan, säger Bosse.

Därför blev det alltså Skadevi Cup som om två år firar 40-årsjublieum.

Text: Lennart Persson

Foto: Viktor Ljungström