Iakttagelser från läktaren

Historien upprepar sig och det är 40:e gången som turneringen genomförs i IFK Skövde Handbolls regi. Jag var själv med och grundade turneringen 1977 och vi hade som mål att genomföra en turnering där spelglädjen och allas delaktighet skulle vara i högsätet.

Det värmer i själen när jag tittar på Adam Linds intervju med Aranäs ledare efter deras fördröjda resa på fredagsmorgonen. En tankbil körde av vägen på E20 vilket gjorde att flera föreningar fick vänta i sina bussar innan vägen var fri. Dom blev lite sena, men det upplevdes inte som något större problem. Inställningen var att man åker till Skadevi med 28 spelare uppdelade på två lag och ”låta alla spela så mycket som möjligt och ha en go helg i Skövde”. Förhoppningsvis är detta en inställning och anda som är den rådande för alla ledare som finns inom ungdomshandbollen. Spelglädjen är troligtvis den mest avgörande faktor som vi kan hitta när det handlar om att skola våra ungdomar till duktiga handbollsspelare.

Söndagen är finaldag i Skadevi, gruppspel med efterföljande slutspel har snart sorterat fram 20 lag som ska kämpa om 10 st Skadevi Cup titlar 2016. Spelet i Arena A har redan pågått ett par timmar och som vanligt är det glädje blandat med förtvivlan. Så här långt gånget i turneringen har alla gjort en mycket god insats, men tyvärr så är det bara segrarna som går vidare mot den hägrande finalen.

När jag lämnade tävlingsledningen efter de första 18 åren fanns ingen tanke på någon fortsättning. Men Skadevi Handboll blir som ett ”gift” i blodet, man vill vara med och hjälpa till. Dels gör man en insats för föreningen, men inte minst så är det alla ungdomar/ledare/föräldrar och deras engagemang på och utanför spelplanen som lockar. En jämn match på plan brukar bädda för en mycket intensiv kamp även på läktaren. När matchen är slut så förenas alla och planeringen inför nästa match drar omgående igång.Jag har sagt att detta blir sista året som funktionär, men ”giftet” kommer säkert att ge sig till känna även nästa år. Vem vet, jag kanske sitter på läktaren och skriver även nästa Skadevi Handboll.

Sköt om er och kör försiktigt hem.

Kenth Rudh