IFK-grabbarna som siktar på en ny final

Tre raka finaler och två raka guld. Det är facit för IFK Skövdes pojkar födda 2000 i klubbens egen Skadevi Cup.

- Vi har en väldigt talangfull grupp att jobba med, det är inget att sticka under stol med, säger Fredrik Sääf.

Fredrik är ansvarig tränare tillsammans med IFK:s gamle storspelare Mats Ljungkvist för IFK Skövdes A-pojkar. De har under åren med de här lagen nått stora framgångar och P00-laget har ansetts som ett av Sveriges bästa i den årskullen.

I Skadevi Cup gick laget till final i Pojkar C00 för tre år sedan. Då blev det förlust mot HEI Aarhus från Danmark.

- Den gången mötte vi ett mycket spelskickligt lag, säger Fredrik Sääf.

Sen den finalförlusten har det blivit två raka cupsegrar. 2013 blev det finalvinst mot IFK Tumba och ifjol var det Sävehof som Skövde slog i finalen.

- Vi har haft två lag med varje år som båda gått långt, säger Fredrik.

Så är det även i år när grabbarna som är födda år 2000 slagits ihop med 99-orna i det som kallas A-pojkar.

- Vi har 14 killar som är födda 1999 och så är det 22 födda 2000. Det är alltså en stor grupp med 36 spelare totalt, säger Fredrik.

Precis som tidigare år kommer Fredrik och Mats alltså att matcha två lag i Skadevi Cup. Avsikten är att göra lagen så jämna som möjligt. Och att alla spelare skall få speltid.

- Än så länge har vi alltid strävat efter att ha två jämna lag i de cuper vi har spelat, och även i USM. När vi kommer till Norden Cup blir det dock bara ett lag, då åker vi med den då bästa truppen, säger Fredrik.

Med tanke på de tidigare framgångarna i Skadevi Cup får IFK Skövde naturligtvis finna sig i att tillhöra favoriterna även i år.

- Det är vi medvetna om, men samtidigt är det många bra lag med i den här klassen, så någon given vinnare är vi inte, säger Fredrik.

Han räknar upp Aranäs, Sävehof, Önnered och Ski IL från Norge som de svåraste motståndarna.

- Det är väldigt hög standard i den här klassen. Så är det också i flera andra klasser, säger Fredrik.

Igår var det hög stämning på träningen i Arena Skövde. För alla spelare i IFK Skövde är Skadevi Cup något alldeles extra att se fram mot. Och att de blåvita spelarna går för seger råder det ingen tvekan om.

- Eftersom det inte blir någon juniorklass får vi dessutom förstärkning med två 99-or som brukar spela med juniorerna. Både Jack Thurin och Edvin Gustafsson skall spela med oss i Skadevi Cup, säger Fredrik Sääf.

Jack Thurin kommer hem på torsdag efter en träningsvecka med Paris Saint-German.

- Jag hoppas att Jack kommer hem hel och spelsugen, säger Fredrik.

Text och foto: Lennart Persson