Intervju med en Skadevi Cup vinnare

Många av våra handbollsstjärnor har tagit vägen via Skadevi Cup på resan mot eliten. En av dessa är Johan ”Hubbe” Sjöstrand. Av många ansedd som en av världens bästa målvakter.

- Jag var med i Skadevi Cup från yngsta klassen ända upp i elitturneringen för juniorerna, säger Johan i telefon från Tyskland.

Johan Sjöstrand inledde sin handbollskarriär i HK Country från Stöpen utanför Skövde. Det var också i Country som ”Hubbe” spelade sina första år i Skadevi Cup.

- När jag blev A-pojk gick jag över till IFK Skövde, säger Johan.

Sen gick karriären som på räls. Efter att ha varit förstemålvakt i IFK Skövde i Elitserien under flera säsonger inleddes proffskarriären i SG Flensburg-Handewitt inför säsongen 2009/2010. Det blev dock bara ett år i den tyska klubben innan Johan värvades till FC Barcelona när deras legendariske målvakt David Barrufet lade skorna på hyllan.

I Barcelona blev Johan Sjöstrand både spansk mästare och Champions Leauge-mästare innan han flyttade till Danmark och Aalborg Handbold där han blev dansk mästare. Sen blev det en tur till THW Kiel där Johan vann ytterligare en titel när han var med och blev tysk mästare. Nu finns Johan i en annan tysk klubb, Melsungen.

2008 gjorde Johan Sjöstrand sin första match i A-landslaget, i en EM-kvalmatch mot Polen. Året efter debuterade han i ett mästerskap när VM avgjordes i Kroatien. Johan var sedan given i landslaget och var med och vann silver i OS i London 2012.

- Vi fick stryk med en boll i finalen mot Frankrike. Det var riktigt surt men jag är ändå stolt över mitt OS-silver, säger Johan.

Totalt har 28-årige Johan Sjöstrand spelat 96 kamper för det blågula A-landslaget. Men några fler blir det inte. För inte så länge sedan tackade han nej till fortsatt landslagsspel.

- Jag vill helt enkelt ta det lite lugnt och göra andra saker när jag är ledig från min klubb. Därför har jag tackat nej till landslaget, säger Johan.

Bland alla meriter, som också innehåller ett guld i U21-VM 2007, har Johan också varit med och vunnit Skadevi Cup. Det var som junior i IFK Skövde.

- Jag har härliga minnen från juniorklassen i Skadevi Cup. Det var spikat med folk i den gamla Idrottshallen och en fantastisk stämning när vi spelade, avslutar Johan.

Text: Lennart Persson
Foto: Viktor Ljungström