Mikael Smulesson - spindeln i nätet

Förr om åren användes köksbordet när grupperna och spelordningen skulle fixas i Skadevi Cup. Mikael ”Smule” Samuelsson har under många år haft ansvaret för denna viktiga del av cupen. Han är spindeln i nätet.

- Jag minns allt det där med stor tillfredsställelse, när vi spred ut papper över hela köksbordet där hemma. Sedan kom djävulens påfund med datorer som tog över lottningsprocessen, säger Mikael med glimten i ögat, men ändå med en viss del skepsis.

- Numera blir det inte alltid som jag har tänkt mig, säger ”Smule”.

Han kallas egentligen inte för något annat än ”Smule”, 49-årige Mikael Samuelsson. Smeknamnet fick han på Helenaskolan i Skövde. Skollaget skulle spela match och på laguppställningen som var uppsatt utanför matsalen stod det: Mikael Smulesson.

- Vi hade en fritidsledare, Bengt Pettersson, som högg direkt. Sen dess har jag nog blivit kallad för ”Smule” mer än Mikael.

Han har själv varit med och vunnit Skadevi Cup i handboll tre gånger och i fotboll två gånger. Dessutom som ledare i handbollen en gång.

Numera har ”Smule” flera uppdrag som ledare i IFK Skövde. Förutom jobbet med Skadevi Cup är han i högsta grad involverad i föreningens mäktiga ungdomsverksamhet. Dessutom följer han sonen Adam Samuelssons framfart i A-laget.

- Hanbollsmässigt har Adam kommit lite längre än vad jag gjorde även om jag tränade med A-laget i två år. Men någon A-lags match blev det aldrig, säger ”Smule”.

Till årets Skadevi Cup är 320 lag anmälda. Mikael Samuelsson tror att det är nytt rekord. Och det känns som om taket är nått. I varje fall just nu.

- Som det ser ut med hallar och skolor för övernattningar kan vi inte ta emot fler lag. Men på sikt kanske vi kan växa. Det skulle vara intressant att lägga en del av cupen i Skara som ju har tre fina hallar i samma område. Jag tror att det skulle bli en fin cupkänsla där precis som det är i Arena Skövde, säger Mikael.

År efter år kommer runt 300 lag till Skadevi Cup i handboll. Mikael ser det som ett kvitto att cupen håller hög standard.

- Det är ofta hög klass på klasserna. Spelare och ledare trivs här. Vi har fina hallar att spela i, bra skolor att bo på och jag vet att maten alltid är uppskattad. För oss som arrangörer är det viktigt att hålla en hög nivå på servicen, säger Mikael.

För klubben IFK Skövde Handboll kan inte Skadevi Cup överskattas. Den är en mycket viktig del i föreningens verksamhet. Inte minst av ekonomiska skäl.

- IFK har tre ben att stå på: seniorverksamheten, ungdomsverksamheten och Skadevi Cup. Det gäller att dessa tre ben sköts om på bästa sätt.

Nu ser Mikael Samuelsson fram emot när de första lagen anländer och att matcherna i de olika hallarna kommer igång. Fyra dagars intensivt cupjobb väntar.

- Det går åt mycket folk: spelare, ledare och inte minst föräldrar för att kunna genomföra ett sådant här arrangemang. Inför varje cup brukar det vara lite gnäll bland vissa, men när de väl kommer in i sina uppdrag blir alla nöjda över att kunna bidra, säger Mikael.

Själv kommer han att ha ett vakande öga över allt som händer från cupcentrat. Och om ni inte får en skymt av Mikael ”Smule” Samuelsson så lär ni höra hans röst. ”Smule” brukar nämligen annonsera matcherna i Arena Skövdes högtalare.

Text: Lennart Persson

Foto: Viktor Ljungström