Vaktisen som gillar cuperna i Skövde

Runt 2.600 spelare och ledare i 185 lag kommer att övernatta i Skövde under Skadevi Cup i handboll. Dessa inkvarteras på elva olika skolor runt om i staden. Vasaskolan är en av skolorna.
- Jag tycker det här är jätteroligt med dom här cuperna, säger Vasaskolans vaktmästare Roger Wilson.

Fyra gånger om året arrangeras stora cuper i Skövde, Skadevi Cup i både fotboll och handboll, Ulvacupen i fotboll och en cup i innebandy. Då är det full fart på Vasaskolan där många lag både bor och äter.

- Såna här cuper gynnar ju många: föreningarna, kommunen, affärer, restauranger och så vidare, säger Roger.

Det är Roger Wilson som får sköta cupverksamheten på Vasaskolan. Rektorn har delegerat ansvaret till sin vaktmästare.

- Jag har ju själv sysslat med idrott och vet hur roligt ungdomarna tycker det är att åka på sådana här cuper. Då tycker jag det är självklart att skolorna skall ställa upp, säger Roger.

Själv har dock Roger ingen egen erfarenhet som spelare i Skadevi Cup även om han en gång i tiden var en duktig fotbollsspelare. Roger var helt enkelt något år för gammal när Skadevi Cup drogs igång.

- Men när jag spelade fotboll i Skövde AIK i fotboll åkte vi flera gånger till en cup i Staffanstorp. Jag tror vi var där nästan en hel vecka och minns hur roligt det var.

Torsdagen innan Skadevi Cup drar igång lämnar Roger Wilson över ansvar och nycklar till föräldrarna i något av IFK Skövdes pojklag. De får då ta hand om förläggningen och matsalen. Men tro inte att Roger Wilson håller sig undan från ”sin” skola under hela helgen.

- Jag brukar åka dit några gånger för att se så att allt fungerar. Har några problem uppstått så hjälper jag till att lösa dom. Och så är det roligt att sitta och tjöta med lite ledare också. Det är många goa sådana jag stött på under årens lopp, säger Roger.

Även föräldrar dyker upp för att hälsa på sina barn. Annat var det förr om åren då hela skolområdet förvandlades till en campingplats med husbilar och husvagnar.

- Ibland kunde det bli lite väl mycket festande i husvagnarna. Som tur var förbjöds campandet. Jag tror att de flesta av ungdomarna inte vill ha sina föräldrar allt för nära under en sådan här cup, säger Roger.

Att Vasaskolan är uppskattad av cupgästerna får Roger bevis för då och då. Mejl och brev kommer med tack och beröm.

- Jag vet att många lag gärna vill återkomma och bo hos oss, det värmer, säger han.

Men det är inte bara boendet som uppskattas. Maten är en viktig faktor för cupdeltagarna och där får Vasaskolan högt betyg.

- Dom som jobbar i köket är fantastiskt duktiga och gillar verkligen de här cuperna. En av tjejerna bor i Hjo, hon sover över på skolan under cupdagarna och brukar gå upp tidigt på morgonen för att baka bröd, säger Roger.

Hinner han själv med att se några av matcherna då?

- Jag brukar åka runt och titta lite, speciellt roligt är att titta på lag som bor här på Vasaskolan, säger Roger innan han skyndar iväg för att byta ett par lampor i en korridor.

Text: Lennart Persson